
Najbardziej znane to kościół św. Michała Archanioła i Młyn na Białej Ładzie. Sól to również doskonała baza wypadowa do Puszczy Solskiej i na Roztocze. To też miejsce niezwykle związane z historią tych terenów, które upamiętnia kilkanaście pomników. Zajazd działa nieprzerwanie do 1997 r., ale od powstania zmieniał zarówno swój wygląd, jak i ofertę, którą rozszerzył o dania regionalne. Do ich wykonania wykorzystuje się proste i niewyszukane miejscowe składniki typowe dla kuchni regionu Lubelszczyzny: mąka, kasza gryczana, ser biały oraz sezonowe warzywa i grzyby. Potrawy z założenia mają być nie tylko smaczne, ale pożywne, sycące oraz dostarczające odpowiednich składników odżywczych i energetycznych dla podróżnych czy turystów spędzających czas w okolicy. Polecane dla nich potrawy według tradycyjnych przepisów to: barszcz solski przygotowywany na rosole z dodatkiem wiejskiej kiełbasy, mięs, jajek na twardo, twarogu i chrzanu, ręcznie robione pierogi lubelskie z kaszą gryczaną, szpinakiem, kapustą i grzybami, ziemniakami i twarogiem, mięsem czy sezonowymi owocami, piróg biłgorajski, pasztet drobiowy z sosem żurawinowym oraz żeberka
w miodowej glazurze.
Adres
Sól 517,23-400 Biłgoraj
Kontakt
tel. 846870101
e-mail info@zajazdnarozdrozu.pl
https://zajazdnarozdrozu.pl/kontakt
Godziny otwarcia
pon. - sob.: 9.00 - 22.00niedz.: 12.00 - 22.00