Zasmakuj w tradycji O szlaku

O szlaku

Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej z Samorządem Województwa Lubelskiego.

Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej z Samorządem Województwa Lubelskiego. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego. Jego celem jest upowszechnianie turystyki kulinarnej oraz zaangażowanie lokalnych producentów, przetwórców, właścicieli agroturystyk, restauracji i  innych obiektów gastronomicznych w  promowanie produktów regionalnych i  tradycyjnych Lubelszczyzny. Zadaniem projektu jest rozszerzanie na  tym terenie nowej formy turystyki – turystyki kulinarnej. Szlak kulinarny pozwala turystom poznać nie tylko zabytki i krajobrazy regionu, ale też odkrywać jego unikatowy smak i zapach. A smak Lubelszczyzny jest bardzo różnorodny. Dlatego na szlaku wybrano obiekty, w których prowadzona jest działalność związana z wytwarzaniem oraz wprowadzaniem na rynek produktów charakterystycznych dla naszego regionu. Celem tego przewodnika jest wskazanie miejsc, w których można znaleźć wysokiej jakości produkty lokalne oraz spróbować regionalnych przysmaków z gwarancją dbałości o tradycyjny proces przygotowania. Wstępując na opisywany szlak, można delektować się polecanymi przysmakami Lubelszczyzny wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, m.in.: zawijasem nasutowskim, pierogami gałęzowskimi, zupą chłopską fajsławicką, serami z ziołami, produktami z Mikołajówki, pierogiem (pirógiem) biłgorajskim, dawniej zwanym „krupniakiem”. Warto też wstąpić do  jednej z  opisanych winnic. Choć tradycje winiarstwa na  Lubelszczyźnie sięgają średniowiecza, to dopiero teraz przeżywają prawdziwy renesans. Większość to młode winnice, w  których grona zbierane są ręcznie. Produkuje się z nich wiele gatunków win. Zazwyczaj doskonałe położenie upraw winorośli zapewnia im największą możliwą ekspozycję na promienie słoneczne. Wszystkie lubelskie winnice wyróżnia butikowa produkcja i pasja ich twórców, którzy całymi rodzinami angażują się w produkcję wina. Jeżeli ktoś lubi dobrze zjeść, to zapraszamy na Lubelski Szlak Kulinarny podczas urlopu, weekendowego wypadu, rowerowej przejażdżki czy podróży przez Lubelszczyznę. Podróż tym szlakiem to gwarancja wspaniałych kulinarnych doznań i mile spędzonego czasu.

 

Poczuj wyjątkowy smak Lubelszczyzny!

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi