Zasmakuj w tradycji „Zagroda Roztocze”

„Zagroda Roztocze”

 pobierz kod QR Obiekt LGD ,,Ziemia Biłgorajska"
Miejscowość Obsza to pogranicze województwa lubelskiego i podkarpackiego, historyczna granica zaboru rosyjskiego i austriackiego, na tle Roztocza Zachodniego to przeplatanka historyczno-kulturowo-przyrodnicza.

W gminie Obsza przecinają się: czerwony szlak turystyczny „Doliny Tanwi i Wirowej” z zielonym szlakiem „Ziemi Józefowskiej”, a czarny szlak partyzancki prowadzi na „Szumy nad Tanwią” w miejscowości Rebizanty. Przebywając w Puszczy Solskiej, można skorzystać ze spływu rzeką Tanew, przejść się po parku linowym w Józefowie czy zwiedzić kamieniołom Babia Dolina. Nie można też zapomnieć o pobliskiej wsi zwanej Zamch,
gdzie przebywali polscy królowie: Władysław Jagiełło, Stefan Batory, Zygmunt August czy Jan III Sobieski, oraz o Dzikowie Starym, gdzie kręcono sceny do filmu „Katyń” Andrzeja Wajdy. W cerkwi do dziś znajdują się rekwizyty z planu filmowego. „Zagroda Roztocze” to miejsce znane na Lubelszczyźnie. Gościła wiele znakomitych osób, między innymi Karola Okrasę, który w swoich kulinarnych podróżach uczył się piec piroga biłgorajskiego, czy Roberta Makłowicza, który również przedstawił wypiekanie piroga biłgorajskiego. Oprócz tego w 2021 r. ,,Zagrodę Roztocze’’ odwiedził Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni oraz krytyk kulinarny. Gospodarze Zagrody prowadzą ją w poszanowaniu i kultywowaniu historii. W ogrodzie znajdziemy pomnik Jana Kochanowskiego, tematyczny szlak królów polskich, a także oryginalną chatę z regionu. „Zagroda Roztocze” to kwintesencja obfitości Roztocza i lubelskiej gościnności. Jeżeli ktoś marzy o prawdziwym biesiadowaniu, powinien tu koniecznie wstąpić. Kucharze specjalizujący się w kuchni regionalnej serwują klasyczne
dania kuchni polskiej i roztoczańskiej. Można skosztować rarytasu z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina podanego z pieczonym jabłkiem, ziemniakami opiekanymi i buraczkami, mieszka z podgrzybkami zawiniętymi z cebulką w sakiewce z polędwiczki wieprzowej, polanego sosem pieczeniowym, podanego z ziemniakami po obszańsku, polędwiczek z sarny w sosie borowikowym, wielokrotnie nagradzanych gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami w sosie grzybowym, bułeczek obszańskich z barszczem czerwonym czy w formie przystawki swojskich pasztetów, m.in. z kaczki, gęsi, jelenia i królika. Specjałem kuchni jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych piróg biłgorajski bazujący na kaszy gryczanej i piróg jaglany, którego podstawą jest kasza jaglana, pozyskiwana z uprawianego na Roztoczu prosa. W Polsce kasza jaglana przeważnie występuje w daniach  wytrawnych. Tu podaje się ją w formie słodkiego deseru pełnego właściwości odżywczych. Wymienione potrawy uzyskały niezliczone nagrody i wyróżnienia. Na zakończenie należy wspomnieć o walorach zdrowotnych gryki, która jest w pirogu biłgorajskim. Zawarte w gryce cenne związki fenolowe i przeciwutleniające chronią nie tylko przed chorobami serca, lecz także przed rakiem. Dodatkowo, wspierają one pracę mózgu, wątroby i przewodu pokarmowego oraz zapobiegają stanom zapalnym i powstawaniu komórek nowotworowych. Gryka to doskonałe źródło białka roślinnego. Zawiera aż dwanaście aminokwasów – budulca białek, które dostarczają energii,
a także odpowiadają za wzrost masy mięśniowej. Udowodniono, że zboże to ma więcej białka niż ryż, pszenica, proso czy kukurydza. Spora zawartość błonnika w kaszy gryczanej pomaga osiągnąć uczucie sytości i przyspiesza procesy trawienne. Zboże to chroni nas nie tylko przed otyłością, lecz także zapobiega nowotworom układu pokarmowego, infekcjom jego narządów i negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Gryka, w przeciwieństwie do przypominającego ją w smaku i konsystencji jęczmienia, nie zawiera glutenu. Z tego powodu jest pokarmem bezpiecznym dla osób z celiakią albo z nietolerancją pokarmową. Można zatem śmiało zastąpić tym zbożem pszenicę, żyto czy owies. Natomiast kasza jaglana, która jest głównym składnikiem piroga jaglanego, ma przede wszystkim złożone węglowodany, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Jednocześnie zawiera mało błonnika, co dodatkowo czyni ją lekkostrawną. Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego dużą dawkę. Dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Kasza jaglana ma w składzie krzem, więc jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów. Poprawia poziom cholesterolu oraz wspomaga zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Co więcej, zawarty w niej magnez obniża wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca, szczególnie u osób z miażdżycą lub cukrzycową chorobą serca. ,,Zagroda Roztocze” zaprasza w swoje progi przez cały rok, nie tylko przejazdem, ale też na dłuższe biesiadowanie ku zdrowiu i radości życia.

Adres

23-413 Obsza 138

Kontakt

tel. 513 177 833
e-mail info@zagrodaroztocze.pl
www.zagrodaroztocze.pl

Godziny otwarcia

poniedziałek 11:00–23:00
wtorek 11:00–23:00
środa 11:00–23:00
czwartek 11:00–23:00
piątek 11:00–00:00
sobota 11:00–02:00
niedziela 13:00–23:00

Mapka dojazdu

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi