Zasmakuj w tradycji Winnica „Lipowiec” Leszek Popko

Winnica „Lipowiec” Leszek Popko

 pobierz kod QR Obiekt LGD ,,Ziemia Biłgorajska"
Winnica „Lipowiec” znajduje się niedaleko Roztoczańskiego Parku Narodowego. Jest miejscem, które powstało w 2008 r. jako cenne uzupełnienie oferty agroturystycznej, gdzie powstają rzemieślniczo regionalne wina i cydry.

Uprawiane odmiany to: Chardonnay, Riesling, Solaris, Johanniter, Souvignier Gris (odmiany białe) oraz Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Dornfelder, Acolon, Zweigelt (wina czerwone). Właściciele podkreślają, że historia każdego wina jest odmienna i niepowtarzalna, a rozpoczyna się już w winnicy, gdzie od wczesnej wiosny winiarze dbają o to, by zebrać owoce jak najwyższej jakości. Wszystko odbywa się oczywiście z poszanowaniem ekologii, niestosowane są tu żadne herbicydy. Ważne jest także ograniczanie plonu, co pozwala na uzyskanie odpowiednich parametrów owoców w dniach zbiorów. Później zebrane owoce przewożone są do winiarni, wyciskany jest moszcz (sok winogronowy), który następnie poddawany jest fermentacji alkoholowej. Cały proces odbywa się przy ograniczonej ilości tlenu i niskiej temperaturze, by zatrzymać w winie jak najwięcej aromatów. Przez kilka kolejnych miesięcy wino dojrzewa w specjalnych kadziach, by ostatecznie trafić do butelek. Od niedawna winnica poszerzyła ofertę o cydry. Owoce, których używa się do ich produkcji, pochodzą
wyłącznie z ekologicznych sadów i starych odmian jabłoni. Winiarze organizują zwiedzanie winnicy i winiarni połączone z degustacją produktów, podczas tych spotkań właściciele chętnie opowiadają, skąd wziął się pomysł na produkcję wina na Roztoczu, oraz przybliżają tajniki pracy winiarza. Choć to młoda winnica, to jej wino Solaris 2020 zostało uznane za najlepsze wino białe podczas festiwalu wina „W poszukiwaniu prawdziwego smaku”, natomiast cydr Roztoczański Sad 2020 zajął drugie miejsce w konkursie „Mistrz Cydru 2021”. Wino gronowe jest napojem alkoholowym, w którego składzie znajdziemy wiele substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Wielokrotne badania wykazały, że najwięcej substancji prozdrowotnych znajdziemy w winach czerwonych, zawierają one ponad dziesięć razy więcej antyoksydantów niż białe. Wino stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, co pomaga organizmowi lepiej trawić tłuste i ciężkie dania – z tego powodu ten alkohol jest świetnym wyborem do obiadu. Zawarte w napoju garbniki chronią także błonę śluzową żołądka, zapobiegając nadmiernemu wydzielaniu kwasu solnego. Ostatnim ważnym składnikiem jest resweratrol, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, przypisuje mu się również stymulowanie genów związanych z długowiecznością, co wpływa na organizm odmładzająco i może przedłużać życie. Winnica oferuje wina białe, różowe i czerwone oraz cydr, które można zakupić na miejscu oraz wysyłkowo po bezpośrednim kontakcie z winiarzem.

Adres

Lipowiec 1b
23-407 Tereszpol

Kontakt

tel. 600338317
e-mail polana@polana.info.pl
http://www.polana.info.pl/

Godziny otwarcia

poniedziałek 10:00–18:00
wtorek 10:00–18:00
środa 10:00–18:00
czwartek 10:00–18:00
piątek 10:00–18:00
sobota 10:00–18:00
niedziela Zamknięte

Mapka dojazdu

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi