
Po początkowych zawirowaniach ruch spółdzielczy stopniowo się umacniał i w 1941 r. powołano spółdzielczą szkołę dla dorosłych. Działalność w tym okresie była wsparciem dla miejscowej ludności – dawała ludziom zaopatrzenie – ochraniając nawet przed wywózką na roboty do III Rzeszy. W roku 1947 spółdzielnię w Zakrzówku połączono z okolicznymi spółdzielniami. Lata 60. i 70. XX w. to intensywny jej rozwój. Powstała nowa baza zaopatrzenia, piekarnia, dom handlowy i wiele innych placówek. Przełom lat 90. był bardzo trudny. Spółdzielnia przeszła wiele zmian i od roku 2003 zaczęła odbudowywać swoją wiarygodność. W tej chwili jest to nowoczesne przedsiębiorstwo, które m.in. zarządza piekarnią, korzysta z tradycyjnych sprawdzonych receptur opartych na flagowych produktach regionu. Piekarnię wyróżniają produkty powstałe według tradycyjnych receptur i niepowtarzalny ich smak. Na szczególną uwagę zasługuje wypiekany na miejscu chleb mazowiecki, pieróg z kaszą jaglaną oraz gryczaną. Mają one wyjątkowe walory smakowe, na które wpływają surowce dobierane ze szczególną starannością.Oferowane produkty nie zawierają dodatków konserwujących żywność, dzięki czemu są naturalne. Piekarnia jest Laureatem Konkursu 2021 „Orły Piekarnictwa”. W jej ofercie jest bogaty asortyment pieczywa drobnego oraz wyroby cukiernicze. Miejscowość Zakrzówek położona jest nad rzeką Bystrzycą, która jest dopływem Wieprza. Tu organizowane jest „Święto Mleka i Miodu”. Chleb tradycyjny na własnym naturalnym zakwasie żytnim, chleb mazowiecki, pieróg z kaszą jaglaną, a także pieróg z kaszą gryczaną w wersji wytrawnej oraz słodkiej mogą państwo kupić w 13 sklepach firmowych Spółdzielni Rolniczo- Handlowej „Jutrzenka” na terenie powiatu kraśnickiego. Pieróg (piróg) biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem” z wyglądu można porównać do pasztetu. W przekroju widać niewielkie drobiny składników, tworzące jednolitą masę. Do wyrobu tego produktu regionalnego wykorzystuje się: gotowane ziemniaki, kaszę gryczaną, smalec ze skwarkami, ser biały, jaja, śmietanę oraz przyprawy, np. suszoną miętę. Może mieć formę prostokątną albo okrągłą. Występuje w wersji bez skórki oraz w otoczce z ciasta drożdżowego. Kiedyś wypiekany w piecu chlebowym, od 2005 r. wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Podawany na ciepło i zimno z ulubionymi dodatkami. Najlepszy jest odsmażany na maśle.
Adres
ul. Kościuszki 15,23-213 Zakrzówek
Kontakt
tel. 81 82 15 043
e-mail jutrzenka@net-mail.pl
www.srhjutrzenka.pl/kontakt.html
Godziny otwarcia
poniedziałek 06:00–15:30wtorek 06:00–18:0
środa 06:00–18:00
czwartek 06:00–18:00
piątek 06:00–18:00
sobota 06:00–15:00
niedziela Zamknięte