
Gospodarstwo, które ma takie ciekawe sąsiedztwo, produkuje rzemieślniczo sery i jogurty, podtrzymując tradycje serowarskie tego regionu. Sprzyjała im duża liczba pastwisk i łąk, gdzie wypasano bydło mleczne. Na tych
obszarach w latach 70. i 80. XX w. krowę miało niemal każde gospodarstwo, a z dostępnego mleka przygotowywano śmietanę, masło, twaróg i sery podpuszczkowe z ziołami. Sery z ziołami, dojrzewające i wędzone robiły gospodynie domowe z przeznaczeniem do codziennego spożycia dla domowników. Do sera dodawano zioła, które rosły w przydomowym ogrodzie, np. lubczyk, czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, czarnuszkę. Latem świeże, a zimą suszone. Rzemieślnicze przedsiębiorstwo państwa Moniów uzyskało certyfikat jakości ekologicznej i jest laureatem niezliczonej liczby nagród, m.in. I miejsca w wojewódzkim konkursie „Eko-Lubelskie 20/21” oraz nagrody w ogólnopolskim konkursie ,,Sposób na Sukces”. Sery wytwarzane w gospodarstwie posiadają certyfikat jakości ekologicznej i produkowane są z najwyższej jakości mleka pochodzącego od własnych krów swobodnie wypasanych i żywionych naturalnie. Gospodarze z sukcesem eksperymentują. Ostatnio wyprodukowali ser typu feta dojrzewany na sucho przez 7 miesięcy. Wyróżnia się łagodnym, słonym smakiem i kruchością typową dla fety. Z kolei jogurt naturalny z musem jabłkowym to niezapomniane połączenie smaków i tekstur. Sery z ziołami i ser w popiele (popiołek z Krupego) zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w 2014 r. Ser w popiele jest zaskakujący. Szary, pokryty nieregularnymi grudkami, bardziej przypomina kamień lub bryłę ziemi, ale skrywa smakowite i pachnące wnętrze. To ser twardy, ale sprężysty, o intensywnym zapachu i równie intensywnym, słonawym smaku. Jego nazwa wzięła się z tego, że po po uformowaniu każdą bryłę sera obtacza się w popiele drzewnym, najczęściej jabłoniowym, i pozostawia tak na czas dojrzewania. W gospodarstwie możemy kupić albo zamówić, kontaktując się z gospodarzami, ekologiczne sery z ziołami, ser krupski dojrzewający i inne sery dojrzewające minimalnie 6 tygodni, jogurty naturalne lub z sezonowymi owocami, serek krupski do smarowania.
Adres
Krupe 164,22-302 Siennica Nadolna
Kontakt
tel. 82 577 24 71
e-mail jerzy568@wp.pl