
Jednym z takich miejsc jest restauracja „Złota Rybka” położona w centralnej części tej miejscowości, tuż przy dawnej drodze krajowej, w bezpośrednim sąsiedztwie garbowskiego zespołu pałacowo-parkowego i okalających go stawów. „Złota Rybka” to miejsce godne uwagi. Lubelska kuchnia nie istnieje przecież bez ryb. Tak było zresztą od wieków. Ryby słodkowodne niegdyś stanowiły stały element tradycyjnego polskiego posiłku. Ceniono zwłaszcza karpie, których dziś województwo lubelskie jest największym hodowcą w Polsce. Obok królujących dań rybnych, będących wizytówką Garbowa, znanego niegdyś z ich hodowli, klienci mogą skosztować tu również tradycyjnych potraw. Smaczne dania oraz przytulny wystrój nadają szczególny charakter temu miejscu. Karp w śmietanie jest niekwestionowanym przebojem restauracji, dla którego warto zboczyć z obranej trasy lub wybrać się na obiad z rodziną czy przyjaciółmi. Tradycyjnie przygotowany, z lokalnych stawów, zawsze świeży i soczysty. Dostępny praktycznie codziennie. Potrawa pochodzi z żydowskiej kuchni, obfitującej w cebulę i czosnek. Najpierw na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi we własnym sosie. Odpowiedni zestaw korzennych przypraw gwarantuje smak ryby. Oddzielnie dusi się cebulę, podlewa bulionem i doprawia śmietaną. Karpia podaje się na gorąco, ale jest też doskonałą zakąską na zimno.
Adres
Warszawska 74,21-080 Garbów
Kontakt
tel. 503 814 123
e-mail poczta.zlotarybka@gmail.com
Godziny otwarcia
poniedziałek 09:00–17:00wtorek 09:00–17:00
środa 09:00–17:00
czwartek 09:00–17:00
piątek 09:00–17:00
sobota 10:00–18:00
niedziela 10:00–18:00