Zasmakuj w tradycji Restauracja „Jankes”

Restauracja „Jankes”

 pobierz kod QR Obiekt LGD ,,Krasnystaw Plus"
Tuż przy krajowej drodze nr 17 w Fajsławicach leży restauracja „Jankes”. Gmina Fajsławice to małe zagłębie zielarskie Lubelszczyzny. To tu od ponad 30 lat rolnicy uprawiają zioła na powierzchni ok. 800 ha.

W tutejszym olbrzymim zielniku przeważa tymianek właściwy, który w 2013 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii warzywa i owoce. Fajsławicki tymianek uprawiany jest metodami tradycyjnymi ekstensywnie bez stosowania nowoczesnych metod produkcji oraz dużej ilości oprysków i nawozów. Poza tym plantatorzy uprawiają melisę i szałwię lekarską, majeranek, dziurawiec, kminek, bazylię, koper oraz
mnogość ziół leczniczych. Latem w porze kwitnienia spacer wśród fajsławickich pól dostarcza przede wszystkim doznań aromatycznych, ale i estetycznych.Praktyka potwierdza, że oprócz walorów sensorycznych zioła mają
właściwości konserwujące, które hamują rozwój chorobotwórczej mikroflory w potrawach. Dlatego restauracja „Jankes” stworzyła menu z wykorzystaniem wielu ziół. Polecamy szczególnie dwa dania regionalne: zupę chłopską fajsławicką oraz pierogi z fasolą. Wnętrza restauracji są jasne i przestronne z nowoczesnymi elementami drewnianymi, które zapewniają wygodę i stwarzają bardzo przyjemne warunki
na rodzinny obiad.Dwa polecane wcześniej dania można zjeść w „Jankesie” codziennie, przejeżdżając przez Fajsławice albo obierając je za cel podróży. Zupa chłopska fajsławicka wyróżnia się aromatem ziół uprawianych
w okolicy. Została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2013 r. To bardzo sycąca potrawa o konsystencji zawiesistej, z kremowymi ziemniakami, rwanymi kluskami, kawałkami przesmażonej słoniny i podgardla. Propagatorem tej zupy było Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Druga polecana potrawa – pierogi z fasolą, też została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2014 r. – od dawna pojawia się na lubelskich stołach, a pierogi od lat robione są tradycyjnie i z tych samych składników. W pierogach polanych tłuszczem i skwarkami serwowanych w tej restauracji czerwona fasola, ziemniaki i cebula pochodzą od lokalnych dostawców. W „Jankesie” można również kupić fajsławicki tymianek.

Adres

21-060 Fajsławice 108B

Kontakt

tel. 691 406 365
e-mail honoratapedzisz@gmail.com
www.jankes.eu

Godziny otwarcia

poniedziałek 11:00–17:00
wtorek 11:00–17:00
środa 11:00–17:00
czwartek 11:00–17:00
piątek 11:00–17:00
sobota 13:00–19:00
niedziela 13:00–19:00

Mapka dojazdu

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi