
Produkcja cebularza lubelskiego prowadzona jest według zapisanej szczegółowo specyfikacji na podstawie przekazu receptury i technologii tradycyjnego pszennego placka o średnicy 5–25 cm, pokrytego cebulą krojoną w kostkę, wymieszaną z makiem, olejem, najczęściej rzepakowym, i solą z zachowanym dookoła wiankiem ciasta bez cebuli. Smak niepowtarzalny, charakterystyczny tylko w tym regionie, bo podstawowe składniki
pochodzą z Lubelszczyzny. Na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego cebularz figuruje od 2007 r. Chleb wygnanowski wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych we wrześniu 2010 r. uzyskał wiele nagród, z których bardzo cenną jest „Perła Smaku” z 2015 r. otrzymana w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zakwas z mąki żytniej, prowadzony pięciofazową metodą, używany jest jako składnik
rozrostu do wszystkich rodzajów chleba,również chleba orkiszowego. Chleb wygnanowski produkowany w kilku wersjach: zwykłej, z dodatkami – żurawiną, śliwką suszoną, czarnuszką, ziarnami oraz wzbogacony – prozdrowotny, chroniony patentem, a noszący nazwę „Chleb Jana”. Wszystkie walory prozdrowotne wymienionych produktów są potwierdzone dokumentacją naukową. Na uwagę zasługuje też produkt tradycyjny – ciastka
maszynkowe, które były wyróżniane przez kulinarnych ekspertów. Piekarnia do celów warsztatowych przygotowała „Zagrodę Piekarza”, gdzie na własne oczy można zobaczyć sposób wykonywania wyżej wymienionych
produktów. Można wziąć udział w indywidualnych lub grupowych warsztatach piekarskich.
Adres
Stasin 34,21-030 Motycz
Kontakt
tel. +48 81 503 12 16
www.piekarniapola.pl
Godziny otwarcia
poniedziałek 07:00–15:00wtorek 07:00–15:00
środa 07:00–15:00
czwartek 07:00–15:00
piątek 07:00–15:00
sobota Zamknięte
niedziela Zamknięte