Zasmakuj w tradycji Olejarnia „NaOlejowani.pl”

Olejarnia „NaOlejowani.pl”

 pobierz kod QR Obiekt LGD ,,Zapiecek"
Lubelszczyzna ze względu na obfitość upraw oleistych ma bogate tradycje olejarskie. Przemierzając trasy rowerowe w tym regionie, widzimy liczne pola rzepaku, słoneczników oraz lnu. Współcześnie mamy renesans produkcji rzemieślniczej oleju, w który wpisuje się manufaktura NaOlejowani.pl.

Jej właściciel pan Marek mówi, że wyciska zdrowie w postaci smacznych, aromatycznych olejów zimnotłoczonych doskonale odnajdujących zastosowanie w codziennym życiu. Tłoczenie na zimno jest jednostopniowym procesem, gdy nasiona dostarczane do prasy wyciskane są tylko raz. Tu oleje wytwarzane są bez pośpiechu, aby nie uronić ani kropli zdrowia w optymalnej temperaturze,poddawane są naturalnej filtracji (sedymentacji). Taka metoda uznawana jest za w pełni ekologiczny proces. Skrócenie czasu do minimum od tłoczenia do dostawy oraz rozlanie do ciemnych butelek gwarantuje świeżość i jakość oferowanych olejów. W 2018 r. manufaktura wdrożyła System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) produkcji żywności, który jest gwarancją bezpieczeństwa i satysfakcji konsumentów.
Gama produktów NaOlejowani została uhonorowana certyfikatem „Marka Lubelskie” w edycji 2022 r. W ofercie króluje: olej lniany, rzepakowy i słonecznikowy wytwarzany z surowców nabywanych bezpośrednio od lokalnych rolników oraz oleje z czarnuszki, konopi, ostropestu oraz pestek dyni. Można je nabyć bezpośrednio na miejscu w olejarni albo zamówić w sklepie internetowym. Należy pamiętać, by przed spożyciem wstrząsnąć butelką, bo na dnie jest cenny dla zdrowia błonnik.

Adres

Ossowa 134A,
21-310 Wohyń

Kontakt

tel. 509 998 588
e-mail naolejowani@gmail.com
www.naolejowani.pl

Godziny otwarcia

Pn. – Pt. w godzinach 16:00-20:00
Sob. 10:00-16:00

Mapka dojazdu

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi