
Zanim powstał tenże zajazd, rodzina prowadziła kilkuhektarowe gospodarstwo produkujące jabłka i aronie. Jednak ogromna pasja, zamiłowanie do myśliwskiej kuchni i marzenia o własnej restauracji skutecznie wygrały
z sadowniczą przeszłością. Powstaniu Zajazdu „Marta” przyświecał jeden cel – stworzyć ciepłe, rodzinne miejsce o wysokim standardzie, w którym najwyższą wartością będzie pielęgnowanie staropolskich tradycji. I tak też się stało. Po latach ogromnego zaangażowania i ciężkiej pracy całej rodziny, w 1993 r. otwarto restaurację Zajazd „Marta”w Pułankowicach. Z roku na rok restauracja rozwijała się coraz bardziej i zyskiwała uznanie. Droga, jaką przez ostatnie 25 lat przebyła, jest już na stałe wpisana w historię rodziny właścicieli. Pozostaje mieć nadzieję, że następne pokolenia będą pielęgnować rodzinną jej tradycję i nieprzerwanie dbać o smakowe doznania i komfort pobytu gości. Tylko na specjalne wcześniejsze zamówienie restauracja serwuje: aromatyczny comber z sarny, rumsztyk z jagnięciny, kołduny litewskie, jagnięcinę z kluskami śląskimi, pierogi z gąsek w sosie z kurek. Wszystkie potrawy przyrządzane są ze sprawdzonych i najwyższej jakości składników. Ideą jej właścicieli jest korzystanie z najlepszych, naturalnych i ekologicznych produktów dostępnych w regionie. Hołdują tradycyjnej polskiej kuchni, opartej na daniach z dziczyzny.Przygotowywane przez nich dania sięgają tradycji myśliwskiej XIX w. Wiele z nich przyrządzanych według przepisów Jana Szyttlera, nadwornego kucharza księcia Eustachego Sapiehy z 1850 r. oraz rodzinnych, pokoleniowych receptur pochodzących z książek kucharskich z 1922 r.
Adres
23-212 Pułankowice 5AKontakt
tel. 81 821 15 80
e-mail info@zajazd-marta.pl
www.zajazd-marta.pl
Godziny otwarcia
poniedziałek 16:00–21:00wtorek 16:00–21:00
środa 16:00–21:00
czwartek 16:00–21:00
piątek 16:00–21:00
sobota 12:00–21:00
niedziela 12:00–21:00