
Przytulną atmosferę zapewnia drewniane wykończenie domów i kominek. Sercem agroturystyki jest sala biesiadna na 25 osób z kominkiem. Agroturystyka oferuje domowe posiłki i na życzenie gości zawijas nasutowski lub możliwość osobistego jego przygotowywania w kuchni, której tradycyjnego klimatu nadaje oryginalny piec chlebowy. Gospodarze urozmaicają czas przejażdżkami wozami konnymi przez lasy do pałacu w Kozłówce, w zimie kuligiem, nauką jazdy konnej, terenowej i wyprawami do lasu, by podpatrywać dziką przyrodę. Wypożyczają rowery, a w sezonie zimowym narty biegowe. Po aktywnym wypoczynku zapraszają do wiejskiej bani (mokrej sauny) i balii z wodą. Zawijas nasutowski, zwany też pirogiem francuskim, od kilku pokoleń jest doceniany przez mieszkańców Nasutowa w województwie lubelskim. Potrawa, przygotowywana z pszennego ciasta i ziemniaczanego nadzienia, może dogodzić nie tylko miłośnikom regionalnych specjałów, ale też tym, tórzy cenią proste i szybkie pomysły na obiad. Nazwa zawijas nasutowski wywodzi się od zawijania nadzienia w ciasto. Zawijas to prostokąt lub romb z nadzieniem w środku. Słony smak pszennego ciasta i placków ziemniaczanych doskonale łączy się z zapachem smażonej cebuli. Zawijasy gotuje się w wodzie z olejem, kroi na ukos, podaje ze skwarkami, cebulą i obowiązkowo kiszoną kapustą. Mimo że do tej pory możemy go poznać jako tradycyjny, regionalny obiad, według etnografów znany jest na tych terenach od niemal 200 lat. W XIX w. w codziennym jadłospisie mieszkańców Lubelszczyzny można było znaleźć przede wszystkim wiele ziemniaczanych dań, takich jak pampuchy, prażuchy, pierogi i właśnie zawijas. Potrawę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych w 2008 r.
Adres
Nasutów 107,21-025 Niemce
Kontakt
tel. 665990309
e-mail andrenowi@hotmail.com
https://nasutow.eu/kontakt/