Zasmakuj w tradycji „FRUX SOLIS soki, owoce i warzywa” Małgorzata Solis

„FRUX SOLIS soki, owoce i warzywa” Małgorzata Solis

 pobierz kod QR Obiekt LGD Ziemi Kraśnickiej
FRUX SOLIS to zagroda edukacyjna i gospodarstwo agroturystyczne. Misją zagrody jest edukacja dzieci i młodzieży dotycząca zdrowego odżywiania i pozyskiwania żywności w przemyślany zrównoważony sposób, przede wszystkim wykorzystujący produkty lokalne i sezonowe. Zagroda organizuje również warsztaty kulinarne, produkcji przetworów, octu i cydru. Agroturystyka oferuje gościom banię, saunę i tężnię.

Oprócz zagrody edukacyjnej i agroturystyki właściciele prowadzą gospodarstwo ekologiczne, z którego pozyskują produkty do wytwarzania ekologicznych soków, cydru i octu jabłkowego. Gospodarstwo istniejące 140 lat było wielokierunkowe, z sadem, przetwórstwem owocowym, suszeniem owoców i hodowlą zwierząt. Do dzisiaj gospodarze korzystają z notatek z roku 1916 swojego przodka Stanisława Solisa na temat robienia cydru, dawniej jabłecznika. Ich specjalnością są też mięsa pieczone w cydrze. Produkty, które oferują, otrzymały wiele nagród: Perła za syrop malinowy z Mikołajówki – nagroda Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL), Perła za cydr sadownika – nagroda PIPRiL, Brązowy medal na Festiwalu Cydru w Gijon w 2019 r. oraz rok póżniej srebrny medal na tym samym festiwalu. Ponadto wyroby te wpisano do przewodnika GaulMillau jako najlepsze produkty lokalne. Sok jabłkowy, cydr sadownika i ocet jabłkowy mają certyfikat ekologiczny. Mikołajówka jest wsią typowo sadowniczą. Uprawiane są tu prawie wszystkie gatunki owoców. Produkty
z Mikołajówki: malina kraśnicka, jabłka kraśnickie, syrop malinowy z Mikołajówki, chleb wiejski z otrębami, powidła śliwkowe z Mikołajówki, cydr sadownika są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, które można kupić na miejscu albo zamówić, kontaktując się bezpośrednio z gospodarzami. Na specjalne zamówienie zagroda oferuje pieróg urzędowski – placek drożdżowy nadziewany farszem z sera, kaszy gryczanej z miętą, mięsa wieprzowe i wołowe pieczone w wytwarzanym cydrze oraz potrawy z uprawianymi ziołami, np. ryby z posypką ziołową.

Adres

Mikołajówka 11,
23-250 Urzędów

Kontakt

tel. +48 696 024 396 +48 504 162 617 +48 81 822 73 65
e-mail kontakt@frux-solis.pl
www.frux-solis.pl

Mapka dojazdu

PROW
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja pn.: „ Zasmakuj w Tradycji-Lubelski Szlak Kulinarny ” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi