
Oprócz zagrody edukacyjnej i agroturystyki właściciele prowadzą gospodarstwo ekologiczne, z którego pozyskują produkty do wytwarzania ekologicznych soków, cydru i octu jabłkowego. Gospodarstwo istniejące 140 lat było wielokierunkowe, z sadem, przetwórstwem owocowym, suszeniem owoców i hodowlą zwierząt. Do dzisiaj gospodarze korzystają z notatek z roku 1916 swojego przodka Stanisława Solisa na temat robienia cydru, dawniej jabłecznika. Ich specjalnością są też mięsa pieczone w cydrze. Produkty, które oferują, otrzymały wiele nagród: Perła za syrop malinowy z Mikołajówki – nagroda Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL), Perła za cydr sadownika – nagroda PIPRiL, Brązowy medal na Festiwalu Cydru w Gijon w 2019 r. oraz rok póżniej srebrny medal na tym samym festiwalu. Ponadto wyroby te wpisano do przewodnika GaulMillau jako najlepsze produkty lokalne. Sok jabłkowy, cydr sadownika i ocet jabłkowy mają certyfikat ekologiczny. Mikołajówka jest wsią typowo sadowniczą. Uprawiane są tu prawie wszystkie gatunki owoców. Produkty
z Mikołajówki: malina kraśnicka, jabłka kraśnickie, syrop malinowy z Mikołajówki, chleb wiejski z otrębami, powidła śliwkowe z Mikołajówki, cydr sadownika są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, które można kupić na miejscu albo zamówić, kontaktując się bezpośrednio z gospodarzami. Na specjalne zamówienie zagroda oferuje pieróg urzędowski – placek drożdżowy nadziewany farszem z sera, kaszy gryczanej z miętą, mięsa wieprzowe i wołowe pieczone w wytwarzanym cydrze oraz potrawy z uprawianymi ziołami, np. ryby z posypką ziołową.
Adres
Mikołajówka 11,23-250 Urzędów
Kontakt
tel. +48 696 024 396 +48 504 162 617 +48 81 822 73 65
e-mail kontakt@frux-solis.pl
www.frux-solis.pl