
W okresie kwitnienia wypełnia aromatem całą agroturystykę. Jak mówią gospodarze, „U nas nie tylko odpoczywasz, ale też kosztujesz pysznej regionalnej kuchni”. Na życzenie gości agroturystyka przygotuje dania regionalne: piróg biłgorajski, pierogi z kaszą gryczaną, kulaszę lub racuchy, swojski twaróg – po prostu pełen wachlarz roztoczańskich specjałów. Wszystko przygotowywane na miejscu przez gospodarzy z lokalnych składników. Jak na agroturystykę przystało, świeże jaja czy warzywa to oczywistość, ale dysponuje ona też własną wędzarnią, z której zapachy wyrobów urozmaicą wieczorne rozmowy gości – a duża sala biesiadna pozwala zorganizować je o dowolnej porze roku dla większej liczby osób. Można tu spróbować domowych alkoholi: wina malinowego, winogronowego, porzeczkowego, nalewki na miodzie i z czarnego bzu, miętówki,
żurawinówki, orzechówki, a dla smakoszy „Rozkosz chłopkowa” i koniak chłopkowski. Nie tylko dla gości przebywających w agroturystyce, ale też na zamówienie, wypiekany jest chleb według regionalnej receptury oraz wędzone wędliny: kiełbasa swojska, boczek, szynka, kiełbasa krakowska, słodka polędwiczka, salceson. Pieczone są pasztety, robione napoje z kwiatów lipy, które podnoszą odporność organizmu i leczą schorzenia górnych dróg oddechowych.
Adres
Chłopków 47,23-440 Frampol
Kontakt
tel. 502 074 153
e-mail info@podlipa.net
www.podlipa.net